Feestdagen Stress Survival Kit – 7 tips voor een ontspannen kerst

Feestdagen Stress Survival Kit – 7 tips voor een ontspannen kerst
19 december 2017 Mariëtte Verhoef
Feestdagen licht

Feestdagen Survival Kit – 7 tips voor een ontspannen kerst

De kerstboom staat te schitteren met mooie lichtjes, ballen en een piek. Met witte pauwen om de boel op te fleuren. Het vuur in de open haard knettert en we luisteren naar het verhaal van de 2 kindjes Jezus, de herders en de koningen. Mijn vriendin speelt gitaar en we zingen liedjes over licht & liefde.

Genieten & spanning met kerst

Zo zat ik gisteren te genieten van de tijd voor kerst. Gezellig samen binnen, verhalen delen en muziek maken. Glühwein drinken, een hele lekkere zonder alcohol, en samen soep eten. ‘Dit is waar het over gaat’, dacht ik. Ik absorbeerde het geluksgevoel van dat moment. Want maar al te vaak voelt kerst heel anders.

Het is voor mij altijd dubbel met kerst. Aan de ene kant vind ik het gezellig om samen te zijn met familie, maar aan de andere kant vind ik het ook altijd een hoop gedoe. Elk jaar denk ik weer ‘o jee, wat zal ik aantrekken?’, maar heb ik helemaal geen zin in de drukte van de winkels. Dus haal ik mijn zwarte glittervestje uit de kast en combineer ik het met wat ik heb.

Familie stress

Dan de mix van de hele dag hapjes eten met vooral veel suiker, waar mijn maag al niet zo heel goed tegen kan, en familiedynamiek. Misschien herken je dit bij jezelf: hoe langer je bij je eigen familie bent, hoe meer je in patronen schiet uit je kindertijd. Ja? Aan het eind van de dag reageer je geïrriteerd op je broer, wens je dat je moeder eindelijk eens relaxed doet en hang je verveeld in je stoel te luisteren naar het zoveelste ‘grappige’ verhaal van ome Henk.

Om maar wat voorbeelden te noemen. Misschien kun jij voor jezelf wat andere dingen bedenken, maar stress tijdens kerst is niks geks. Ook al houd je van dit feest van licht wat het van origine is. Maar al te vaak wordt dit overstemd door bling-bling en creëren van ‘het perfecte plaatje’. Kortom: het brengt veel prikkels en onrust met zich mee.

Hoe zorg je ervoor dat je ontspannen door de feestdagen komt? Dat je contact blijft houden met de rust in jezelf? Zodat je niet vol met stress en overprikkeld een paar dagen moet bijslapen na de feestdagen.

Ontspannen de kerst door

Feestdagen Stress Survival Kit – 7 tips

Om je te helpen ontspannen door de feestdagen te komen, heb ik een Feestdagen Stress Survival Kit voor je gemaakt. Natuurlijk met inspiratie van mezelf en met mindfulness oefeningen. Met 7 praktische tips gebaseerd op jaren trial & error 😉

Tip 1. Bij het zoveelste verhaal van ome Henk, tante Mien of je verwarde opa, neem de tijd om even tot jezelf te komen. Wees open en aandachtig en doe tegelijk een korte bodyscan. Als het niet lukt om je hele lichaam te voelen, wees je dan bewust van je voeten op de grond of je billen op de stoel. Dit is een goede oefening om jezelf niet te verliezen in een groep!

Tip 2. Doe tussendoor korte meditaties. In de auto van de ene naar de andere afspraak of ’s avonds voor je gaat slapen. Hiervoor kun je de online begeleide oefening ‘Kom tot rust in 5 minuten’ gebruiken. Zorg dat je de oefening paraat hebt op je telefoon en dat je een headset bij de hand hebt!

Tip 3. Wees je regelmatig bewust van de liefde in jezelf. Dit kan algemeen zijn of specifiek voor iemand. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar mij helpt het echt. Als ik geïrriteerd raak door iemands gedrag, ga ik met mijn aandacht naar die liefde en bedenk me dat deze persoon dit doet, omdat hij denkt hierdoor gelukkig te worden. Uiteindelijk doen we daarom allemaal wat we doen.

Tip 4. Maak een planning die bij jou past! Dit geldt natuurlijk voor het hele leven, maar helemaal bij de feestdagen. Het zijn je vrije dagen waar je van kunt genieten. Het is zo belangrijk om je grenzen te weten én om deze van tevoren duidelijk te maken. Wil je graag een dag thuis zijn met je gezin, neem die vrijheid! Het is jouw leven en je maakt er je eigen feestje van.

Sneeuw ster kerst

Tip 5. Drink niet te veel alcohol. Dit klinkt misschien wat belerend, maar zo bedoel ik het niet. Je mag helemaal zelf weten hoeveel je drinkt. Maar mijn ervaring is dat ik het contact met mijn grenzen helemaal verlies als ik teveel wijntjes drink. En de verleiding is groot, want het dempt tegelijk al de prikkels om je heen. Maar echt, het voelt zoveel beter (ook de volgende dag).

Tip 6. Ga er even tussenuit en maak een wandeling in het park. Als je het gezellig vindt, vraag je iemand om mee te wandelen. Heb je gelijk even tijd voor een echt gesprek.

Tip 7. Een super fijne oefening die je overal kunt doen (ook op de wc) en waar je niets voor nodig hebt, is de 3 minuten Ademruimte. Heb je de mindfulness stressreductie training gevolgd, dan herinner je misschien nog de zandloper: Verzamelen > Focus > Uitbreiden. Je vindt de oefening ook op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/l2B9Q4T-Ghw

Kerst anders vieren

En als je na al deze tips denkt ‘neeeee, ik doe er niet aan mee. Ik wil kerst anders vieren!’, weet dan dat je welkom bent op het Kerst Festival van Liefde. Een rustig en gezellig kerstweekend met liefdevolle workshops, mooie natuur en gelijkgestemden. Je kunt je hier aanmelden.

 

Bron: www.gladiool.nl

 

 

Ik wens je een mooi & mindful nieuw jaar toe!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button