Heel eerlijk? De ideale balans bestaat niet.

Heel eerlijk? De ideale balans bestaat niet.
5 oktober 2016 Mariëtte Verhoef
In Balans, Mindfulness

Heel eerlijk? De ideale balans bestaat niet.

Wat zeg je nou; de ideale balans bestaat niet? Nee. Ik ga heel eerlijk met je zijn. Misschien ben je er al heel lang naar op zoek. Doe je af en toe yoga, mindfulness en eet je bewust. Maar raak je gefrustreerd dat je die balans niet kunt vinden. Dan is er goed nieuws: het bestaat helemaal niet!

Het ideaalbeeld

De meeste mensen hebben het idee dat het ergens moet zijn, het ideale punt van balans. Dat punt waarop alles perfect in balans is, en dat we dan we rustig en gelukkig zijn. Als we maar hard genoeg ons best doen, vinden we dat punt wel. Helaas werkt het zo niet. In tegendeel; als we dit ideaalbeeld najagen, levert het vooral meer stress op.

Misschien ben je nu teleurgesteld. Wat moet je dan?
Hoe zit het dan wel?
Nou volgens mij gaat het als volgt:

In het leven is er een continue afwisseling van beweging en stilstaan. Of zoals we in de mindfulnesstraining noemen de doe-modus en de zijns-modus. De meesten van ons zijn voor het overgrote deel, of misschien wel alleen maar, actief in de doe-modus. Check maar eens bij jezelf hoe dit is. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat jagen we van het één naar het ander. Deze doe-modus ontstaat vanuit het idee dat er iets moet gebeuren. Dit idee komt voort uit onze gedachten die ons zeggen dat we vooral bezig moeten blijven om ons goed te voelen. Stilstaan is geen optie.

Alsmaar doorgaan

Als je wel eens mediteert, herken je vast wel dat stemmetje dat zegt ‘nee, we gaan niet stil zitten. We moeten eerst nog dit afmaken en dan het volgende plannen en o ja ook nog even de was doen.’ Nu is er op zichzelf niks mis met ‘doen’, het hoort bij het leven. Maar als er geen stilte valt, geen ‘niet-doen’ is, dan gaat het mis. Dan slaan we door, dan komen we niet tot rust, met allerlei stressklachten van dien. Dit is zeker in onze moderne samenleving het geval. We gaan maar door en rennen van het een naar het ander. Onderzoek van TNO toont aan dat vooral werkstress is een groot risico is voor de volksgezondheid en dus ook voor jóu.

Ik herken het ook bij mezelf; voor ik het weet ben ik een groot deel van de dag op de automatische piloot bezig. Pas als ik even stilsta, merk ik dat ik eigenlijk wel heel nodig moet plassen, of dat m’n kop thee na een uur koud is geworden. Of ook zo’n bekende: dat ik na een uur op Facebook van alles heb gelezen en gezien, behalve dat wat ik eigenlijk wilde opzoeken. Met vervolgens een onrustig en onvoldaan gevoel.

Tijd om stil te staan

Dus wat hebben we nodig; meer tijd om stil te staan. Bewust tijd inplannen om geen prikkels te ontvangen, geen informatie te verwerken en aandacht te geven aan onszelf. Aan ons lichaam en hoe het zich voelt, aan de gedachtenriedel die maar door blijft gaan en aan andere signalen die je in de doe-modus niet kunt oppikken. Want eigenlijk weet je zelf wel wat goed voor je is. Je staat er alleen niet bij stil. Je geeft dat wijze fluisterstemmetje in jezelf geen ruimte. Je gaat gewoon maar door. Tot de uitputting komt.

Heb jij behoefte aan zo’n moment van stilstaan?
Om afstand te nemen van alles wat er in je hoofd speelt?
Om rust te ervaren van de zijns-modus?
En om dit meerdere keren per dag te kunnen ervaren?

Kijk dan eens bij mijn aanbod welke training bij jou past. Je krijgt meer inzicht in stress bij jou, neemt stappen om bewuster te leven en meer ontspanning te ervaren.

balanceren-balans-shutterstock_198814574

Balanceren in flow

Terug naar die ideale balans dan. Dat punt waarop alles goed voelt en dat je vooral wilt vasthouden. Dat droombeeld van een continue flow waarin we alles kunnen wat we willen en er niet moe van worden. Die flow kun je zeker ervaren, ik merk bijna dagelijks momenten van flow. Maar niet omdat ik de ideale balans heb bereikt en dat punt vasthoud. Maar juist omdat ik bewust kies in de continue afwisseling van doe- en zijnsmodus. Omdat ik bewust ben wanneer ik te ver doorga in het één of het ander. En dan vervolgens keuzes maak om bij te sturen. Zo balanceren we tussen drukte en rust. Daarin kun je spelen.

Ahhh wat een opluchting! Er is geen ideaal waar je naar hoeft te streven. Alleen maar bewust worden, mindful opmerken wat er is in het moment. Als je dat blijft oefenen met bijvoorbeeld meditatie en yoga-oefeningen zul je merken dat het je steeds gemakkelijker afgaat. En je uitkomt op, jawel, een balans die bij jou past!

Start where you are

En als je echt verder gaat in het beoefenen van mindfulness kun je ook in de doe-modus aanwezig zijn; doen in het hier & nu. Dat is echt amazing! Maarrrr don’t push it, begin bij het begin. Start where you are. Voor de meesten van ons betekent dat eerst maar eens wat vaker stilstaan.

Kun je hiervoor goede begeleiding gebruiken? Ik help je graag verder!
Kijk eens welke training bij jou past: KIES JE TRAINING

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button