Depressie, daar zeg je niks over!

Depressie, daar zeg je niks over!
1 februari 2017 Mariëtte Verhoef

Depressie, daar zeg je niks over!

2011, het jaar van mijn burn out. Ik breng hele dagen op bed en op de bank door. Sommige dagen kan ik alleen een paar puzzelstukjes leggen, zo weinig concentratie heb ik. Ik word duizelig van tv kijken of een boek lezen. Met de burn out komt nog iets waar ik niet op zit te wachten: depressieve gevoelens. Maar daar spreek ik liever niet over. Tot nu.

Verdrietig

Depressie, daar willen mensen liever niets over horen. Het is zo negatief, verdrietig en zwaar.

Het is moeilijk te begrijpen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Je probeert iemand op te beuren, maar het lijkt niet te helpen. Je voelt je machteloos en ziet het liever niet. Focus op het goede, doe waar je blij van wordt, ga iets leuks doen: allemaal goede adviezen, maar voor mensen met een depressie onwijs moeilijk.

Vorige week was het depressiegala op televisie. Dit event doorbreekt het taboe rond depressie. Doel van de avond? Vertellen over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten. Het is opgezet door psychiater Bram Bakker. “Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien.”

Kwetsbaarheid & kracht

Depressie is de 3e grootste ziekte in Nederland. Je ogen sluiten kan niet meer. Ik zag een klein stukje op televisie en wat me vooral opviel was de confronterende rauwheid van de mensen die vertelden over hun eigen ervaring met depressie. De openheid van bekende en ‘gewone’ Nederlanders die vertellen over het zwarte monster in hun leven. Ik kreeg kippenvel van de kracht die ze uitstraalden. De kwetsbaarheid en de lef om erover te praten op landelijke tv ontroerde me.

Zoals ik al zei, ken ik het ook. Vooral in de tijd van mijn burn out had ik er last van. Dagen dat ik me zo down voelde dat ik bijna niks kon. Dat ik me ertoe moest zetten om te douchen en eten te maken, omdat ik eigenlijk geen honger had. Dat ik na twee dagen in huis mezelf ertoe kon zetten om een rondje te wandelen. Daarna was ik zo moe dat ik weer in bed kroop. Ik herinner me nog één keer dat ik naar de carnavalsoptocht ging kijken. Gewoon om te zien dat het leven ook vrolijk kon zijn. Als herinnering aan mezelf. Want ik voelde het niet.

Stress

Misschien ken jij het ook wel? Een zwaarmoedig gevoel, geen eetlust, overdonderende vermoeidheid en verdriet, al weet je niet eens precies waarvan.

Wist je dat 6% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland last heeft van een depressie? Dat is nogal een aantal en betekent dat je waarschijnlijk iemand kent met depressieve klachten. Licht of zwaar. Je bent niet alleen. En je kunt er iets aan doen als je wilt.  Met therapie, een goede coach en door stress te managen. Stress is een grote trigger voor depressie. Stressgevoeligheid, burn out en depressie liggen dicht bij elkaar. Het is voor mensen met aanleg voor depressie belangrijk om hun stressniveau laag te houden.

Voor mij is meditatie en mindful leven heel belangrijk om stabiel te zijn. Hierdoor sta ik krachtig in mezelf met zelfvertrouwen en levenslust. Door meditatie kan ik de onvoorspelbare golven van gedachten en gevoelens aan. Het brengt me veerkracht en ontspanning, met alles wat er is. Dat is wat mindfulness mij brengt in mijn leven.

Depressie, daar wil je niets over delen. Het is al erg genoeg dat je het hebt, dan hoef je het nog niet aan de grote klok te hangen. En wat schiet je ermee op? In deze wereld van positieve verhalen op Facebook wil jij niet de zwartgallige uithangen. Wat zullen de mensen wel niet denken. Dat je het niet voor mekaar hebt, dat je zwak bent of misschien wel gek.

Lichter leven

Maar als je er echt last van hebt, nodig ik je uit om het te vertellen. Aan iemand die je vertrouwt, je coach of trainer, vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of de praktijkondersteuner, iemand uit het buurtteam. Blijf niet alleen zitten met je problemen, er zijn manieren om ermee om te gaan.

Doorbreek voor jezelf het taboe en doe er iets mee. Dan kun je stap voor stap je leven wat lichter maken, zodat het leven haar glans weer terugkrijgt.

Wil je weten of ik je verder kan helpen? Stuur me gerust een berichtje.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button