Deze verborgen schat helpt je bij stress!

Deze verborgen schat helpt je bij stress!
31 januari 2018 Mariëtte Verhoef
Ademhalingsoefening

Deze verborgen schat helpt je bij stress!

Het is iets wat je altijd bij je hebt. Je kunt het niet verliezen. En als je het niet meer hebt, kun je dat niet weten. Het is zo natuurlijk dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat. En juist daar zit de crux, daar ligt de schat verborgen!

Mijn grootste vriend

Weet je waar ik het over heb?

De ademhaling. Ik zeg weleens “Mijn ademhaling is mijn grootste vriend”. En ik meen het. Mijn ademhaling heeft me al uit zoveel moeilijke situaties gered. Toen ik bijna verzonk in liefdesverdriet, bij zenuwen voor een selectiegesprek en de meeste keren dat ik onwijs in m’n hoofd zit.

Als je al eens hebt gemediteerd, ken je het waarschijnlijk wel. Het rustige gevoel dat over je komt als je een tijdje je ademhaling volgt. Maar hoe werkt dat dan?

Stressklachten door gedachten

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je ademhaling is een lichamelijke functie die automatisch werkt. Dus als je je aandacht bij je ademhaling brengt, breng je automatisch je aandacht bij je lichaam. Je lichaam is altijd in het hier en nu. Dat kan gewoonweg niet anders. Stel je maar eens voor: kan je lichaam 5 seconden eerder in de tijd zijn of 5 seconden in de toekomst? Nee, het is altijd in dit moment.

Maar dat is wel anders met je gedachten. Die gaan vaak alle kanten op. Je denkt na over wat je wel of niet had moeten zeggen of doen. Gedachten over het verleden gaan vaak over spijt of schuld. Of je maakt je zorgen over de toekomst of bent continu aan het plannen. Dat geeft stress en veroorzaakt allerlei stressklachten.

Wat je wilt in een stresssituatie is rust en overzicht. Maar dat is juist dan super moeilijk. Je ademhaling kan je daarbij helpen. Alleen al door je aandacht bij je ademhaling te brengen. Het voelen van de inademing en de uitademing. Of het observeren van je buik die beweegt bij elke ademhaling.

Lichaam in het hier en nu

Ademhalingsoefening

Probeer het maar eens. Breng nu, op dit moment, je aandacht naar je adem. Voel de inademing en de uitademing. En als je het lastig vindt, kun je je hand op je buik leggen. Ga je gang. Ik wacht wel even.

Adem in. Adem uit.

Adem in. Adem uit.

Adem in. Adem uit.

Hoe voelt dat?

Grote kans dat je wat meer rust voelt. Het werkt het beste als je dit een paar keer per dag doet. Op de wc, bij de printer, voor je je auto start (deze pas ik nu toe en het helpt echt om meer ontspannen te rijden. En niet te reageren op bumperklevers ;-))

Als je het regelmatig doet, wordt het makkelijker om het ook te doen in tijden van stress. Je blijft gedurende de hele dag rustiger en ontspannen. Je kunt het overal doen, want je hebt je ademhaling altijd bij je!

 

Vind je het fijner om een korte begeleide oefening te doen?

Doe dan de meditatie ‘Kom tot rust in 5 minuten’.

Ja, ik wil die meditatie!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button