Gefeliciteerd met je burn out!

Gefeliciteerd met je burn out!
29 april 2017 Mariëtte Verhoef
Happy lady

Gefeliciteerd met je burn out!

Mijn huisgenoot heeft een bankje gemaakt. Zittend op het bankje in de voorjaarszon kijk ik uit over de prachtige bloemenzee en perenbomen in bloei. Zal het al warm genoeg zijn om een duik te nemen in het zwembad? Ik kijk uit over de weilanden en knijp mezelf in mijn arm. Ik geloof niet dat ik hier echt woon. Het voelt als een paradijs.

Voor en na

Op dat bankje lees ik het boek ‘Gefeliciteerd met je burn out! – in 7 stappen weer stralen’*. Wat een feest van herkenning! Mijn leven is zo veranderd sinds mijn burn out een aantal jaar geleden. Van doodvermoeid en depressief naar stralend van geluk. Het is een heel proces geweest, maar wat ben ik er dankbaar voor.

Kijk maar eens naar het verschil tussen de volgende foto’s.
Mijn eerste foto voor sollicitatie bij een traineeship bij grote organisatie:

Dit plaatje van mij vorig jaar bij een fotoshoot voor mijn bedrijf:

Happy Mariette

Eigenwijs

Het is 5 jaar gelden dat ik mijn burn out had. Middenin een succesvolle baan in Human Resource Management. Het is een keerpunt in mijn leven. Daarna kies ik alleen nog voor dingen die voor mij kloppen. Op mijn gevoel en intuïtie. Door mijn hooggevoeligheid weet ik heel fijn aan te voelen wat goed bij me past en wat niet. Dit is niet altijd een makkelijk proces geweest: mijn omgeving had vaak hele andere ideeën over wat goed voor mij is.

Aanpassen was mijn tweede natuur geworden, dus die neiging zit er diep in. Maar telkens kan ik terugkeren naar mijn innerlijk weten ‘dit voelt goed voor mij, dus dit klopt’. En dan doe ik het. Mijn moeder zegt weleens ‘wat in jouw kop zit, zit niet in je kont’. Ik ben eigenwijs en dat is maar goed ook. Ik gebruik mijn ‘eigen wijsheid’ als kompas in het leven.

In mijn hoofd

Lange tijd heb ik dit niet gekund. Ik zat vooral in mijn hoofd. Ik bedacht bijna alles rationeel. Zoals ik had geleerd op school en aan de universiteit. Toen ik ging werken werd dit nog veel erger. Er werd verwacht om mentaal te presteren en daar voldeed ik graag aan. Ondertussen werkte ik mee aan een grote reorganisatie met heel veel negativiteit en gevoelens van onzekerheid. Hier sloot ik me voor af. Ik voelde mijn lichaam niet meer. Ik ging maar door. En door… en door. Tot het niet meer ging.

Mijn burn out was de wake up call.

Wake Up and Live

Het was een proces van vallen en opstaan, maar in die tijd heb ik veel bewuster leren leven. Met meer ontspanning, meer plezier, meer vertrouwen en veel meer tevredenheid.

Yesss, ik leef!

Hierdoor heb ik de afgelopen jaren supergave dingen gedaan:

 • Organiseerde ik een spiritueel festival met leraren van over de hele wereld.
 • Woonde ik bijna een jaar in Ghana, waar ik een hele nieuwe manier van leven leerde kennen. Veel relaxter, opener en dichter bij mezelf. Ghanezen leven echt vanuit hun hart. En deze zomer ga ik weer terug! (als je wilt kun je mee)
 • Volgde ik een opleiding tot mindfulnesstrainer in de hoogste categorie.
 • Volgde ik nog een opleiding tot mindfulnesstrainer in het bedrijfsleven.
 • Woonde ik een paar maanden in een yurt midden in de natuur.
 • Gaf ik meer dan 25 trainingen om mensen te helpen om meer ontspannen en bewust te leven.
 • Heb ik meer dan 100 mensen geïnspireerd om mindfulness toe te passen.
 • Reisde ik naar Zuid Afrika, India en Peru waar ik onwijs gave mensen, leraren én mijzelf ontmoette.
 • Maakte ik veel nieuwe dierbare vrienden waarmee ik mijn leven deel.
 • Werd mijn band met mijn familie sterker dan tevoren.
 • Vond ik het paradijs waar ik nu woon: het voorhuis van een prachtige monumentale boerderij met groot stuk land, waar ik samen met mijn ‘landgenoten’ (zo noemen we elkaar) in de moestuin werk, samen eet, muziek maak, vuurtjes stook, heerlijke gesprekken voer, wijsheid deel en workshops ga geven.

Mindfulness & vertrouwen

Dit allemaal door te breken met het idee ‘hoe ik moet leven’ en te omarmen en te durven ‘hoe ik wil leven’. Mijn gevoel volgend, met vertrouwen, lef en doorzettingsvermogen.

Mindfulness is hierin onmisbaar voor mij. Het is het begin en de rode draad in mijn nieuwe manier van leven. Het begint allemaal met bewust zijn van jezelf: gedachten, gevoelens en gedrag. Inzicht in hoe het één tot het ander leidt. Door dit bewust te worden, heb je de keuze om het anders te doen.

Door mindfulness ben ik me ook bewust van mijn lichaam en de signalen die het me geeft. Hierdoor herken ik mijn grenzen en weet ik wat wel of niet bij mij past. Mijn intuïtie is mijn kompas en wordt niet langer overschaduwd door mijn gedachten en ratio. ‘Gezond verstand’ is in een heel nieuw daglicht komen te staan.

Dit kan jij ook!

“De mens is het enige zoogdier ter wereld dat stelselmatig zijn eigen intuïtie negeert.”, schrijft Marina Schriek in haar boek.

We negeren ons gevoel en doen allerlei dingen die we eigenlijk niet willen. Omdat anderen het verwachten. Omdat het zo hoort. Omdat het veilig voelt. Omdat het je zo is geleerd.

Maar wat als je zelf de regie kan nemen over jouw leven?
Als jij echt kan leven zoals jij wilt en wat goed voelt voor jou?
Stel je eens voor hoe heerlijk vrij en ontspannen dat zou zijn.

Een andere uitspraak die me treft:

“Als je het echt wilt en je besluit ertoe om het gewoon te doen, dan kan ook jij je gewoonten eigen maken die je een beter gevoel geven.”

De meeste dingen die we doen, gaan op de automatische piloot. We doen het als vanzelf, zonder dat we het door hebben. Ook de dingen die slecht voor ons zijn. Die ervoor zorgen dat we door blijven gaan, al zijn we moe. Dat we over onze grenzen blijven gaan, keer op keer. Dat we ons aanpassen en doen zoals van ons wordt verwacht.

Maar het kan anders.
Door bewust te worden van jouw patronen en bewust te kiezen dit te veranderen.

Als je het echt wilt, dan kun je het.
Daar geloof ik in.
Ik geloof in jou.
Neem de stap om je goed te voelen.
Het is aan jou.

Feestje

Zodat jij van je chronische stress, depressie of burn out een feestje maakt. Jouw feestje.

Gefeliciteerd! Jij hebt de kans om je leven te veranderen en er veel beter uit te komen!

Ga jij het aan?

Stap voor stap, op jouw tempo, begeleid ik je graag naar meer ontspanning en plezier.

Kijk eens bij de trainingen of er iets tussen zit voor jou. Of kom naar een gratis inspiratiesessie.

Wil je iets anders? Stuur me dan een mailtje op mariette@anansitraining.nl. Dan kijk ik hoe ik je verder kan helpen!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button