Help, ik heb het druk-syndroom!

Help, ik heb het druk-syndroom!
13 mei 2016 Mariëtte Verhoef
In Mindfulness, Stress
Mindfulness bonzai

Help, ik het druk-syndroom!

Ja, je leest het goed, ik heb een syndroom. Overvolle agenda, lange to do-lijstjes, te weinig tijd: heel normaal voor de moderne vrouw. Maar wat zou het toch fijn zijn als je wat rust kunt vinden midden in de hectiek van het leven. Mindfulness helpt daarbij. Hierbij enkele trucs die ik de laatste tijd flink heb moeten toepassen om stress te verlagen.

Druk, druk, druk

Je hebt al een tijdje niks van mij gelezen en dat is niet voor niets! Ik had een drukke periode met veel nieuwe leuke en uitdagende dingen. En vooral dat nieuwe dingen doen, vind ik enorm leuk, maar kost me ook veel tijd & energie. De voorbereiding, de spanning en een tikkeltje perfectionisme erbij. Herken je dat? Mindfulness helpt mij in balans te blijven.
 
Nu ben ik helemaal niet van het promoten van ‘Ik ben zo lekker druk’, integendeel zelfs. Het meest gehoorde antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ is tegenwoordig ‘druk, druk, druk’. En dat is dan POSITIEF bedoeld. Dat is volgens mij niet gezond.  Het kan best wel een beetje minder met al die drukdoenerij, maar ook voor mij is de valkuil aanwezig. Gelukkig weet ik goed wat ik dan kan doen.
 
Zo begon ik met het geven van de een nieuwe training, wat een fantastische ervaring was. Daarnaast een bedrijfstraining bij een grote organisatie, een prachtige fotoshoot (binnenkort meer van te zien op mijn site) en ondertussen op zoek naar een nieuw huis. En dan al die andere dingetjes waar mijn tijd mee wordt gevuld (boodschappen, wassen, afspraken, netwerken etc).

Vol!

Ik noem het ‘Ik-wil-meer-dan-in-mijn-agenda-past-syndroom’. Ik denk altijd meer te kunnen doen dan in mijn agenda past. Ken je dat? Oh dit nog even doen, en die workshop is ook leuk & interessant, nog even langs de opticien en dat stuk in het tijdschrift lezen. Vooral dat woordje ‘even’ is verraderlijk. Want voor ik het weet is mijn agenda vol met afspraken en heb ik daarnaast een lange to do-lijst. Voor een tijdje gaat dat prima. Tot mijn hoofd overloopt. Dan is het tijd om minder te doen.
 
Herken jij je in dit bovenstaande verhaal? Wil je leren hiermee om te gaan?

Met mindfulness word je bewust van je patronen en leer je bewust kiezen voor wat goed is voor jou! Je leert jezelf en je leven te managen. In de Mindfulness Kick off training leer ik je de basisbeginselen van mindfulness, onderbouwd met hersenonderzoek en oefeningen in positieve psychologie, ademhalingstechnieken en meditatie.  Stap voor stap naar een bewuster en meer ontspannen leven.

Lees meer over de Mindfulness Kick off training.

Tips voor rust

Eerst heb ik nog wat tips. In de loop der jaren ben ik me heel bewust geworden van dit proces en heb ik me en aantal trucs eigen gemaakt om in deze hectiek rust te vinden. En omdat ik denk dat ik niet de enige ben met dit syndroom, deel ik ze graag met je:
 

  • Tip 1: Als je hoofd echt overloopt, STOP! Ik weet het, dit is het allermoeilijkste om te doen. Als we druk zijn, komen we namelijk in een stand van ‘doorgaan’. Hormonen worden aangemaakt, het lichaam is in actieve stand. We hebben het gevoel dat we alles moeten doen en rennen maar door. Tussendoor is er geen tijd om te rusten (zeggen je hoofd & je lijf). Het komt niet eens in je op. Juist dan is het belangrijk om stil te komen staan.
     
  • Tip 2: Als je dan stil bent komen te staan, neem een diepe teug adem en overdenk je situatie. Wat ben je aan het doen? Niet oordelend, maar van een afstand kijken naar wat er gebeurt. Kies vervolgens bewust wat je dan gaat doen. (Dit wordt ook wel de STOK-methode genoemd: Stop-Teug adem-Overdenk-Kies, en komt uit het Mindfulnessprogramma van Google).
     
  • Tip 3: Zie je to do-lijstje als een ideeën-lijst. Allemaal ideeën die je kunt uitvoeren, maar die niet persé moeten. Check wat er op je lijstje staat en wat er niet hoeft: schrap dit. Hetzelfde geldt voor afspraken, wat moet er echt persé? Veel dingen lijken belangrijk maar maken we eigenlijk belangrijk in ons hoofd, omdat we vinden dat het moet. Of omdat je denkt dat anderen vinden dat het moet. Kijk eens of je kritisch kunt zijn: wat kun je schrappen? Hoe kies je voor jezelf en je eigen welzijn? En heel belangrijk: creëer ruimte voor rustmomenten, plan deze in je agenda, zodat ze er niet bij inschieten. We zijn namelijk geneigd om deze over te slaan als we in onze ‘actieve modus’ zitten.

Mindfulness & rust

Ik geef toe, jezelf uit die actieve modus halen, is ontzettend lastig. Je zit namelijk biologisch & psychologisch zo in elkaar dat je maar doorgaat. Maar dit kan je gezondheid flink beïnvloeden. Ga eens bij jezelf na? Heb jij klachten door continue drukte? Pijntjes, migraine, slaapproblemen, neerslachtigheid? Misschien zelfs richting overspannen?
 
Mindfulness helpt je in dit proces van bewust worden en stil staan. Om niet automatisch door te blijven gaan, maar om bewust een keuze te maken. Om die malle denkmolen wat tot rust te brengen en rust & ruimte te creëren in je hoofd. En daarmee in je leven.
 
Ik vind het iedere keer weer mooi om te horen hoe mijn deelnemers verandering zien bij zichzelf. Deelnemers van mijn trainingen geven aan dat ze meer rust hebben gevonden. Bewuster en meer ontspannen leven. Meer kalmte ervaren en anders naar de dingen kijken.
 
Wil jij weten wat mindfulness voor jou kan doen? Kom naar een gratis inspiratiesessie!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button