‘Het lukt me nooit!’ Hoe kom je van onzekerheid weer in vertrouwen?

‘Het lukt me nooit!’ Hoe kom je van onzekerheid weer in vertrouwen?
22 februari 2016 Mariëtte Verhoef
In Mindfulness
Veel gedachten

Hoe kom je van onzekerheid weer in vertrouwen?

Herken je deze gedachte? ‘Het lukt me nooit!’ Ik ben een grootdromer, een ondernemer met passie om bewustwording bij mensen te brengen. Het volgen van mijn hart zorgt ook voor grote uitdagingen. En dan ineens sluipt die gedachte binnen… Lees hoe ik van onzekerheid naar zelfvertrouwen kom met mindfulness.

Die negatieve gedachte ‘Het lukt me nooit’. Het gekke is dat ik de uitdagingen vaak voor mezelf creëer. Er zijn zoveel mooie inspirerende en uitdagende dingen te doen. Reizen maken naar verre oorden, een uitdagende baan, gave hobbies, beginnen als startend ondernemer, leven vanuit je hart, een liefdevolle relatie. Al die dingen wil ik graag beleven! Het begint altijd vol zelfvertrouwen…

Dromen en uitdagingen

De ideeën en dromen zijn mooi, de eerste stappen heel enthousiast, en dan ineens… is mijn agenda overvol, heb ik het gevoel overspoeld te worden door al die plannen, gaat het net niet zo makkelijk als ik dacht en als een sluipmoordenaar komt die gedachte ‘het lukt me nooit’. Eerst zachtjes op de achtergrond en dan steeds luider. De onzekerheid komt dan ineens hevig opzetten.

Maar niet alleen bij de gave uitdagende dingen van het leven. Ook als er heftige en verdrietige dingen gebeuren. Waar ik geen invloed op heb. Baanverlies, familieproblemen, geldzorgen, ziekte. Dan denk ik ook wel eens hoe kom ik hier in godsnaam doorheen? Maar altijd lukt het me om dit om te buigen naar vertrouwen, passie en innerlijke rust.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

De eerste reactie vanuit deze gedachte is om meer te gaan doen. Als ik dit nog even doe, dan lost het zich wel op. En als ik dan dat doe, wordt het vast beter. Als een kip zonder kop, hier en daar, van alles en nog wat.

Herkenbaar?
Heb jij ook vaak het gevoel nog iets te moeten doen voor het goed is?
Voor je tot rust kunt komen?
Je gaat maar door en vult het ene gat met het andere.

Dit proces is zo automatisch en zo logisch dat het vanzelf gebeurt. Iedere keer weer.
Denk je nu: jaaa, het is super-moeilijk om hiermee te stoppen?
Het lukt me nooit!

Nieuwsflits: je kunt het wel!

De 1e stap is het herkennen van de gedachte ‘het lukt me nooit’. Kijk eens of je die kunt laten voor wat het is.
De 2e stap is even stilstaan en contact maken met je lichaam. Volg bijvoorbeeld even je ademhaling.
De 3e stap is bewust beslissen waar je je op gaat focussen en welke stap je vervolgens als eerst neemt.

En? Hoe voelt dat? Al een stuk rustiger hè?

Mindfulnesstraining

Dit is een verkorte versie van een oefening uit de Complete mindfulness & stressreductie training*. In de training wordt deze oefening uitgebreid behandeld en geoefend. Samen in een groep. Samen met mij als trainer. Met uitleg over wat er met je gebeurt als je stress ervaart en wat voor gevolgen dat heeft. En natuurlijk wat jij daaraan kunt doen.

Maar vooral is het een training waarin jij in acht lessen en een dag zelf op onderzoekt uitgaat. Ik laat je ervaren hoe het is om stil te staan en bewust te worden van je automatische patronen. Hoe je dat ZELF kunt doen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Dat je bewust wordt en in het dagelijks leven dingen anders gaat doen. Juist ook als ik er niet bij ben.

Wil jij meer vertrouwen krijgen in jezelf? Dan is deze training misschien wat voor jou. Lees hier verder!

*De Achtweekse Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat zijn positieve effecten al jarenlang heeft bewezen. Het is de officiële Mindfulness Based Stress Reductie-training van Jon Kabat-Zinn.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button