Hooggevoelig: van kwetsbaar naar krachtig!

Hooggevoelig: van kwetsbaar naar krachtig!
26 juni 2017 Mariëtte Verhoef

Hooggevoeligheid: van kwetsbaar naar krachtig!

Midden in de nacht word ik wakker. Ik ben misselijk. Oh nee hè, het zal toch niet weer. Ik draai me gauw nog een keer om en hoop dat ik snel in slaap val. Als ik maar verder slaap, dan gaat het wel weer over. Maar helaas. Na een half uur draaien en woelen, houd ik het niet langer tegen. Ik ren naar de wc en geef over. Alles komt eruit; mijn maaginhoud, alle spanningen en stress die ik heb opgeslagen. Ik ben weer ziek.

Kwetsbaarheid

Als kind gebeurde dit regelmatig, soms wel dagen achter elkaar. Geen drupje water bleef binnen. Ik bleef maar overgeven tot er niets meer uitkwam. Tussendoor sliep ik en kon ik geen licht en geluid verdragen. Tot tweemaal toe lag ik in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Ik werd van top tot teen onderzocht. Er leek niks aan de hand te zijn.

‘Waarom is ze toch zo ziek?’ vroegen mijn ouders, familie, vrienden en klasgenoten. Niemand wist het. Ik ook niet. De dokters kwamen niet verder dan de zelfbedachte diagnose: ‘buikmigraine’.

Na een week overgeven en slapen kwam ergens het kantelpunt. Dan hield ik langzaam weer wat binnen en kwam er weer leven in mijn ogen. Ik wilde dan altijd graag in bad, water op mijn huid en de warmte voelen. En daarna super zoet spul drinken, Fristi of AA.

Dit gebeurde van mijn vierde tot mijn achttiende een paar keer per jaar. Bij feestjes, vakanties, Kerstmis, toetsen en zomaar uit het niets. Het is een wonder dat ik gewoon meekwam op school.

Hoezo hooggevoelig?

Om verklaringen te zoeken, werd er van alles over me gezegd. Ze is zo gevoelig. Ze kan niet tegen stress. Of nog erger; ze kan niet tegen gezelligheid. Ik vond het verschrikkelijk om dat te horen. Dus deed ik mijn best om het tegendeel te bewijzen. Ik deed hard mijn best op school, deed veel leuke dingen met vrienden en wilde vooral laten zien dat ik ALLES aankon.

Jarenlang ontkende ik mijn gevoeligheid en deed of het er niet was. Tot de grote catharsis: de burn out. In die periode ontdekte ik de term hooggevoeligheid. Ik las het boek van Elaine Aron over HSP (High Sensitive Persons) en het was een feest der herkenning! Ik las over de zogenaamde ‘zwakheden’: oververmoeidheid, overprikkeling, energie overnemen, piekeren en ga maar door. Maar ook de mooie kanten zoals sfeer aanvoelen, harmoniseren, empathie, groots denken en vooruitziende vermogens. Ja, dat ben ik!

Grenzen leren voelen

Ik las allerlei boeken, deed meditatie-workshops, ging naar bewustzijn-festivals en leerde een hele nieuwe wereld kennen. Een wereld waarin mijn hooggevoeligheid normaal was en sterker nog waarin het een enorme kwaliteit bleek! Ik ervaarde openheid, vertrouwen, tevredenheid en een innerlijk geluk dat ik niet eerder had gekend. Ik leerde vertrouwen op een diepere laag van voelen en kreeg toegang tot mijn innerlijke wijsheid. Die weet veel beter wat goed voor me is dan mijn hoofd. Want ik denk altijd dat ik meer kan doen dan in werkelijkheid mogelijk is. Maar mijn lijf geeft vaak andere dingen aan. Naar dat gevoel heb ik leren luisteren.

 

Vind jij het ook moeilijk om jezelf of jouw gevoeligheid te accepteren?

Probeer je je vaak anders voor te doen dan je je van binnen voelt?

Ga je over je grenzen heen om jezelf te bewijzen?

Heb je een masker op om jezelf te beschermen?

 

Ik snap ‘m helemaal, zo liep ik zelf ook rond.

Mindfulness

Mindfulness helpt me hier bewust mee om te gaan. Het is eigenlijk de GPS in mijn leven.

Door bewust te zijn van mijn energie en mijn grenzen én van de gedachten en gevoelens die ervoor zorgen dat ik door blijf gaan, kan ik bewust keuzes maken die goed zijn voor mij. Ik herken veel sneller hoe ik me werkelijk voel en kan op tijd actie ondernemen. Mezelf stopzetten bijvoorbeeld. Of van tevoren inschatten hoeveel tijd ik nodig heb voor een afspraak, reistijd en bijkomen.

En dat vervolgens op een rustige en duidelijke manier vertellen aan de mensen om me heen. Dit is zoveel fijner voor iedereen! Ik heb ontdekt dat mensen daar relaxed mee omgaan en dat ze het fijn vinden dat ik duidelijk ben. Langzaamaan verstommen de stemmetjes die zeggen: ‘dat kan ik toch niet maken’ , ‘stel je niet zo aan’, ‘hier móet ik echt naartoe’. Dit geeft enorm veel vrijheid!

Wat doet dat dan, mindfulness?

  • Het gaat ervan uit dat jij van nature al perfect bent, er hoeft niets aan jou te veranderen.
  • Je leert minder te oordelen. Met mildheid kijken naar jezelf, en alles wat je denkt, voelt en ervaart.
  • Het is oké zoals het is. Jij bent oké zoals je bent, ook als je spanning/onzekerheid/onrust voelt.
  • Je onderzoekt waar je grenzen liggen. En deze grenzen liefdevol te respecteren.
  • Je eigen leven vormgeven zoals dat bij jou past.
  • Bewust kiezen wat goed is voor jou en daarmee ook voor jouw omgeving.
  • Leren omgaan met stressvolle situaties, zodat je niet zo snel onderuit gaat.
  • Rust creëren in jezelf en om je heen.
  • Aardiger zijn voor de mensen om je heen.
  • Neutraler omgaan met al die stemmetjes in je hoofd. Je stopt met ze te vechten, start naar ze te glimlachen.

Gevoelig en krachtig leven

Eerlijk is eerlijk. Het is nog best een worsteling op zijn tijd. Ik vind het zo fijn om voluit te leven en al mijn bedachte ideeën na te jagen, dat ik niet altijd op de rem wil. Ik kan doorgaan tot ik vermoeid ben. Tot ik me echt moet overgeven (hihi woordspeling, want dat is uiteindelijk wat het is) en me-time moet nemen. Verplicht rust & stilte. Terug naar de basis. Terug naar mezelf. Om van daaruit langzaam weer stappen vooruit te zetten.

Voor alle lieve gevoelige mensen die er moeite mee hebben. Misschien herken je er iets in. Weet dat je niet alleen bent. Weet dat ik er ben om jou verder te helpen met je struggles en onzekerheden. Zodat je stabieler en steviger in het leven staat en jouw unieke kwaliteiten volledig kunt inzetten. Want dat willen we toch allemaal?

Wil jij beter leren omgaan met jouw gevoeligheid? Kijk dan eens waar ik je mee kan helpen:

 

KIES JOUW TRAINING

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button