Leer luisteren naar je lichaam.

Leer luisteren naar je lichaam.
4 april 2018 Mariëtte Verhoef
Luister naar je lichaam

Leer luisteren naar je lichaam.

Stop! Dat is het codewoord in de mindfulness training. Stop en sta stil. Word je bewust van je ademhaling. Hier en nu. Check in bij jezelf. Hoe voel je je van binnen? Is het rustig of druk in je hoofd? Hoe voelt je lichaam aan? Heb je behoefte aan pauze of kun je nog wel even door?

Mindful doen

Iedere keer weer gaat het daarom: bewust worden van dit moment en alles wat je ziet, ruikt, proeft, hoort, voelt, denkt enz. Om vanaf dat punt bewust verder te gaan met wat je aan het doen bent. Maar daar blijft het niet bij. Want hoe is het om de dingen die je doet bewust te doen? Mindful aanwezig in beweging. Dat is een lastige, maar zo ontzettend waardevol!

Dat oefenen we in verschillende yoga-oefeningen en in loopmeditatie. Aandacht in beweging. Als je in beweging komt, waar gaat je aandacht dan naartoe. En hoe voelt je lijf aan? Kun je ook voelen wat het nodig heeft of kun je ervaren wat je lijf je vertelt?

Leer luisteren naar je lichaam

Er huist een wijsheid in je lichaam die je alleen kan opmerken als je er contact mee maakt. Spanning en vermoeidheid maken dat een stuk moeilijker. Helaas voelen we dan ook niet meer de fijne ervaringen, zoals aanrakingen en warmte. Leren luisteren naar je lijf is dus belangrijk!

Tijdens het Festival van Liefde combineren we mindfulness, dans en stemexpressie. Een prachtige mix om helemaal op te gaan in liefdevolle aandacht. Aandacht bij jezelf en met anderen. De beweging naar binnen om jezelf te ontmoeten, diep van binnen. Om je authentieke zelf vervolgens naar buiten te brengen in je dans en met je stem. We ontvangen je helemaal zoals je bent!

 

Dans vrouw in veld

 

Dans en passie

Mijn collega Marije Vermerris schrijft over haar dans workshops op het festival:

Iemand vroeg me pas: “Waar word jij in je werk nou echt blij van?”. Waar ik gepassioneerd over ben, komt niet alleen terug in mijn werk, maar is ook datgene waar ik in mijn dagelijks leven blij van word.

Kort gezegd word ik er blij van als de ander zich vrij voelt om er volledig te zijn met alles wat er is. Pas zei een deelnemer van een dansworkshop die ik begeleidde:

“Je creëert een plek waarin iemand volledig de ruimte krijgt om er te zijn. Je kietelt en kriebelt mensen om op hun manier te bewegen en daarmee tevoorschijn te komen. Je verplicht ze tot niets, je nodigt ze alleen maar uit, waardoor mensen als vanzelf komen en zichtbaar willen worden.”

Plek van liefde

Dit proces kan plaatsvinden op een avond, maar ook in enkele maanden. Ik word er blij van om een plek te creëren waarin iemand er kan zijn en bewegen op zijn of haar eigen manier. Want waar in onze samenleving vinden we zo’n plek?

Wanneer de ander zich werkelijk veilig voelt, komt hij of zij met alle eigen gedachten, oordelen over zichzelf, gevoelens en eigen manier van bewegen. Wanneer er ruimte komt voor al die verschillende dingen, ontstaat er ook ruimte voor de laag daaronder en dat waar we diep van binnen naar verlangen: onszelf mogen zijn in onze kwetsbaarheid, maar ook mogen stralen in onze kracht en kwaliteiten. Vaak komt er dan speelsheid, creativiteit, lichtheid en kracht.

In contact met kwetsbaarheid en kracht

Ik ben gepassioneerd om jou die veilige ruimte te bieden, ruimte te geven aan alles wat er in jou leeft, waardoor de weg gebaand wordt naar de plek in jou waar je eigen rust, je eigen kracht en jouw stralende aanwezigheid naar voren willen komen. Dit is de plek waar je ook de liefde voor jezelf kan vinden.

Wanneer ik ervan getuige ben dat iemand dichter bij die innerlijke kern komt, vult mijn hart zich met liefde, verwondering en blijdschap en realiseer ik me: ‘Dit is waar ik voor leef!’. Dan ben ik in contact met mijn eigen innerlijke kern.

Festival van Liefde

Laat je inspireren op dit bijzondere, gezellige en verbindende festival. Het Festival van Liefde is kleinschalig opgezet, waardoor er alle aandacht is voor jou. Kom met je vragen, we zijn er voor jou! Ga je mee?

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button