Mindfulness, dat is toch gewoon iets met aandacht doen?

Mindfulness, dat is toch gewoon iets met aandacht doen?
10 januari 2017 Mariëtte Verhoef
In Bewust, Mindfulness

Mindfulness, dat is toch gewoon iets met aandacht doen?

Denk jij bij mindfulness ook gelijk aan mindful wandelen, mindful bakken, mindful je veters strikken en honderdduizend andere dingen? Deels is het waar, het gaat ook om dingen met aandacht te doen. Het is de oefening om de automatische piloot van ‘alsmaar doorgaan’ te stoppen en bewust aanwezig te zijn in het moment. Maar er zit veel meer achter dit bewust doen. Het belangrijkste: zelfbewustzijn.

Zelf-wattus?

Ik zal het je uitleggen met een persoonlijk verhaal.

Ik ben 2017 begonnen met een planning. Een 90 dagen planning met doelen.

Het is lang geleden dat ik dat deed, want ik had er een enorme weerstand op. Ik wilde niet meer alles plannen, lange to do-lijstjes afwerken, zenuwachtig wakker worden met allerlei gedachten over wat ik nog MOET doen en me schuldig voelen als dat niet lukt. Dat is een mind trap waar ik lang in heb gezeten en één van de oorzaken van mijn burn out een paar jaar geleden. Ik ging maar door, om alles te doen wat op de planning stond. Tot ik kapot was.

Het feit dat dit me uitputte merkte ik pas op tijdens het traject met de psycholoog. Ik had geen idee, dacht dat het normaal was om het zo te doen. Zo had ik het altijd gedaan. Maar deze keer was ik mezelf enorm voorbijgelopen.

Faalangst

En dus zwoor ik op dat moment dat ik het niet meer zou doen. Plannen, structureren, lijstjes aflopen en strakke focus op doelen die gehaald MOETEN worden. Maar kijk daar zit het ‘m dus in. Dat woordje ‘moeten’. Die slipt zomaar m’n hoofd in als ik over planning en doelen denk. Dat ik dat dan moet halen. En dat ik anders faal.

Herken je die?

Ik ben nogal van de lat hoog leggen. Idealist met dromen die ervan overtuigd is dat die gerealiseerd kunnen worden. Nu is dat supermooi, en zou ik dat helemaal niet willen veranderen, maar het moet geen moeten worden. Geen continu streven naar dat ideaal, dat telkens nog een stapje verder weg is van waar ik op dat moment ben. Alsof je door een hond aan de lijn voortgetrokken wordt.

Zie je het voor je?


Bron: hondenrassen.nl

Toch geloof ik ook dat een structuur me kan helpen om mezelf te organiseren. Om ideeën uit te werken in de praktijk. Aldus mijn goede voornemen: een structuur en planning maken die het makkelijker gaat maken voor mij. Tijdens een marketing-coach-traject kreeg ik een 90-dagen-doelen-opstel-plan. Heel handig om te focussen en om van grote idealen naar praktische invulling toe te werken.

Belemmerende overtuiging

Maar er was dus een boel weerstand. Ik had er geen zin zin, voelde frustratie als ik eraan dacht en ging telkens andere dingen doen. Door mindful aanwezig te zijn bij dit gevoel en volledig te voelen wat het met me deed en te observeren wat er gebeurde, ontdekte ik de onbewuste belofte aan mezelf dat ik nooit meer een planning (leidend) zou maken. Deze belofte was een overtuiging geworden. Aan de basis van deze overtuiging lag een angst; om ziek en ongelukkig te worden door een planning die mijn leven bepaalt. Aha, wat een inzicht!

Vat je ‘m al? Dit is zelfbewustzijn. Je wordt je bewust van jezelf. Dit gebeurt omdat je met een milde aandacht observeert wat er binnen in je gebeurt. Gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties. Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid. Je bent opmerkzaam op dat wat je ervaart.

Mindful kiezen

Na dit inzicht kon ik bewust een keuze maken hoe met deze gevoelens en gedachten om te gaan in plaats van automatisch hard wegrennen van elke vorm van structuur.

Met dit inzicht lost er direct al wat spanning op. Ik kon mijn gevoelens en gedachten doorzien en ze hadden me niet langer in hun greep. De onderliggende emotionele blokkade kon ik daarna ‘weg tappen’ met EFT* om ze op een diepere laag te verwijderen. Daarna voelde ik me vrij en ging ik fris aan de slag.

Het heeft me aardig wat inspanning gekost, maar het is er. Een planning met acties. Het ziet er prachtig uit, al zeg ik het zelf. Ik heb er wel wat kleurtjes aan toegevoegd voor de vrolijkheid. Zodat ik het leuker vind om naar te kijken. En zin krijg om te doen wat ik heb bedacht.

Want als ik denk vanuit moeten doen en de druk die ik daarbij voel, kom ik niet in beweging. Dan bevries ik. Maar als ik kijk naar wat ik kan doen en wat ik mag creëren, dan ga ik met enthousiasme aan de slag. En ben ik ontzettend dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om dit te kunnen doen!

Wil jij ook bewuster worden van jezelf? Zodat je gaat doen waar je echt gelukkig van wordt?

Laat je inspireren door mindfulness! Kom naar een gratis sessie.

*Emotional Freedom Techniques: heel handige en toepasbare techniek om emotionele blokkades te verwijderen. Google maar ‘ns, kan je echt helpen!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button