Stress! Mijn hersenen lopen vast.

Stress! Mijn hersenen lopen vast.
23 november 2016 Mariëtte Verhoef
In Mindfulness, Stress

Stress! Mijn hersenen lopen vast.

Ik zit vast in mijn hoofd en ik weet het gewoon even niet meer.
Blanco. Brain freeze. Een typische stress-reactie. Hoe kom ik hier uit?

Benauwd

Ik zit achter mijn laptop en kijk naar mijn planning. Een mooi document met allemaal gekleurde vakjes. Het ziet er creatief uit. Maar ook vol. Een collega mailde me met de vraag of ik in maart een weekretraite wil geven. Mijn hart maakte een sprongetje ‘ja, gaaf!’, maar kijkend naar het document begint het steeds sneller te kloppen. Mijn wenkbrauwen fronsen en mijn schouders krampen samen. Het past niet, denk ik. Er is geen ruimte. Hoe kan dit nou? Ik ben ondernemer, kan alles zelf bepalen, maar nu zit ik vast. Hoe kom ik hier uit? Ik kan niet meer voelen wat goed is. Ik krijg er een benauwd gevoel van.

‘Ik weet het niet’, is het enige dat ik nog kan denken.

Hoe ga ik mijn events plannen in 2017? Ja, ik dacht dat ik het wist. Heb een heel mooi document met prachtig gekleurde vakjes met wat ik wanneer ga doen. Maar toen kwam er een nieuwe kans! En ineens voelden die vakjes heel erg vast en voelde ik me opgesloten in mijn eigen planning.

De paradox

Eerst werd ik blij van de planning; het gaf me overzicht en een gevoel van controle. Nu weet ik precies wanneer ik een locatie nodig heb, wanneer ik moet promoten, wat ik mensen kan aanbieden.

Tot er andere opties komen. Die ook goed voelen en ik graag wil doen.

Maar er is geen ruimte in de planning.

Ik voel me acuut ongelukkig. Daar gaat mijn ruimte. Mijn vrijheid die ik zo hoog in het vaandel heb staan.

Wat een paradox. Ik heb zoveel vrijheid om dingen te doen die ik graag wil doen dat ik geen ruimte meer ervaar. Ik wil alles. En wel zo snel mogelijk. Mijn mind draait overuren om het in elkaar te kunnen passen. Ik voel de spanning in mijn lijf toenemen. Maar ik kom er niet uit.

Wat gebeurt er toch?

Mijn hersenen lopen vast. Ik weet het gewoon even niet meer… Een typische stress-reactie…

stress-meisje-computer

Vast in mijn hoofd

Het is mijn hoofd. Ik zit vast in mijn hoofd. Mijn gedachten hebben mijn systeem gekaapt en ik blijf erin ronddraaien. En daar word ik onrustig van met als gevolg spanning in mijn lijf. Ik ben er bewust van en toch blijft het doorgaan.

Als ik yoga doe en mediteer ben ik er even los van. Ik zie wat er gebeurt en kan mezelf regelmatig van de gedachtenstroom los maken. Ik voel bewust mijn lichaam en mijn ademhaling. Laat toe wat er is. Dat geeft een rustig gevoel.

Emotionele kaping

Dan ga ik weer aan het werk, mijn mail lezen. Prompt allerlei vragen over de planning van trainingen. Ik bedenk hoe ik deze emails ga beantwoorden. De telefoon rinkelt. Het is mijn collega: ‘Weet je al of je die retraite wil geven?’

‘Ahhhh! Ik weet het niet! Laat me met rust!’, roep ik het liefste uit. Mijn hart gaat sneller kloppen, ik voel druk in mijn hoofd en heb de neiging om mijn telefoon neer te leggen en weg te lopen.

Een duidelijk amygdala-kaping, de stress neemt toe en mijn emoties nemen het bijna over.

Bijna ja.

Mindful ademen & stress bewust beantwoorden

Voor ik antwoord geef,  haal ik diep adem en voel de lucht mijn lichaam instromen. Ik voel hoe ik stevig zit op mijn stoel, mijn billen op de zitting en mijn voeten op de grond. Langzaam ontstaat er wat rust.

Voldoende om bewust de emails te beantwoorden. Niet vanuit mijn emotie, maar bewust afgestemd op de ander.

Vervolgens geef ik zo goed als mogelijk antwoord vanuit wat ik wel weet. Het is nog niet zo precies en perfect als ik zou willen. Het plaatje is nog niet rond. Maar het lukt me wel om te doen wat ik graag wil: verbinding leggen, aandacht geven, rustig reageren en hopelijk schijnt er ook wat wijsheid en liefde doorheen.

Mijn collega geef ik aan in welk denkproces ik zit en waarom ik nog niet tot een antwoord kom. Ze belt me om af te stemmen en we kijken hoe ik ruimte kan creëren in m’n hoofd. Het lukt nog niet helemaal, maar er komt weer wat licht door de geopende kieren. Ik kan zelfs aangeven dat ik druk voel om snel te moeten beslissen (niet mijn sterkste kant) en dat ik daardoor blokkeer. Ook daarin maken we wat ruimte.

Pffff jeetje…

Wat een proces zomaar op een dinsdagochtend. Ik moet er gewoon even van bijkomen. Op naar het mediatiekussen 😉

Herken jij je in dit verhaal? Ben je veel bezig met plannen?
Voel jij de spanning en druk daardoor toenemen?
Wil je uit die vicieuze cirkel stappen?

Mindfulness kan je hierbij helpen. Leer bewust omgaan met gedachten en emoties, waardoor je ontspannen en rustig blijft in stressvolle situaties.

Kijk welke training bij jou past!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button