Van verdriet naar balans! Hoe doe je dat?

Van verdriet naar balans! Hoe doe je dat?
21 januari 2016 Mariëtte Verhoef
In Mindfulness
Mindfulness maakt me blij

Van verdriet naar balans! Hoe doe je dat?

Je kent het vast wel, het verdriet dat komt bij een heftige gebeurtenis als een overlijden van een dierbaar persoon of het verbreken van je relatie. Kortgeleden heb ik zo’n heftige gebeurtenis meegemaakt. Dit is niet de plek voor details, maar je kunt je vast voorstellen hoe dat gevoeld heeft. Niet fijn. Tranen met tuiten en diep ellendig. Toch kon ik vrij snel mijn balans weer vinden.

Loslaten

Loslaten brengt naast vrijheid ook verdriet met zich mee. Het niet meer hebben van een partner/werk/huis, het missen en allerlei gedachten over wat er was en nooit meer zou zijn. Ik liet de gevoelens toe, huilde er af en toe flink op los en dat luchtte op. Ik mediteerde, zocht gezelschap en gaf mezelf de ruimte het te verwerken. Maar wat ik daarnaast ook deed, was kijken naar wat er in het moment zelf gebeurde. Al die gedachten, emoties en fysieke spanningen. Temidden van dat alles kon ik kijken. Temidden van dat alles kon ik stilstaan. Zijn in het hier en nu. Mindful aanwezig zijn.

In het hier en nu merkte ik dat er op dat moment eigenlijk – feitelijk – niks aan de hand was. Zodra ik bewust werd van dit moment merkte ik op: ‘Ik rijd op de snelweg, rustig in een veilige auto. Ik geef training aan een groep gemotiveerde mensen in een fijne warme ruimte. Ik heb een lekker en gezond bord eten.’ Door mindfulness toe te passen, ontstond er rust & ruimte. Die ruimte hielp me in het verwerkingsproces en bracht me weer in balans.

Probeer het zelf maar eens. Breng je aandacht naar de plek waar je nu bent.

  • Wat zie je?
  • Wat hoor je?
  • Wat ruik je?

Word je bewust van alles dat binnenkomt via je zintuigen. Dit brengt je in het hier en nu.

Loslaten is niet iets wat je actief kunt doen. Wat je wel kunt doen, is je aandacht op iets anders richten. Door je aandacht in het hier en nu te brengen, laat je als het ware je aandacht los van datgene wat je bezighoudt. Je bent niet bezig met het verleden of met de toekomst, maar met dit moment. Dat brengt de ruimte en balans.

Balans & groei

Afgelopen vrijdag was ik jarig en vierde 33 levensjaren. Mooi getal 🙂 Ik houd van symmetrie en dubbele cijfers klinken zo lekker. Ik voel me goed en heb mijn verjaardag gevierd met familie & vrienden. Naast het verdriet komt langzaam ook het gevoel van ruimte. Vrijheid om mijn eigen pad te volgen. Om helemaal voor mezelf te kiezen. Voor mij is dit het begin van 2016, het begin van een nieuw jaar. Het nieuwe levensjaar waarin ik tot volle bloei wil komen! Ik nodig je uit om met me mee te doen!

Groei begint met ontspanning en bewustwording! Door het toepassen van mindfulness, aanwezig zijn in het hier en nu, leer je omgaan met heftige gevoelens en deze loslaten. Daardoor voel je meer ontspanning en ruimte. Vanuit deze balans kun je een nieuwe stap zetten. Een stap die op dat moment goed is voor jou. Dat hoeft niet perse iets groots te zijn, het kan ook klein zijn, zoals een lekker bad nemen of je aanmelden voor die training die je al een tijdje wilt volgen.

Loslaten door mindful aanwezig te zijn, creëert ruimte voor balans, waar vanuit je kunt groeien. Mooi hè?

Wil je leren loslaten?

Wil jij dit ook leren? Vind een mindfulness training die bij jou past.

[Laatste update 19 april 2018]

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Call Now Button